Gune baxan bitkisi asteraceae ailəsinə mənsubdur. Bir çoxumuz gune baxan bitkisini yaxından görmüşük. Bu bitki çox uzun müddət üzərində çiçəkləri ilə qala bilən bir bitkidir. Xarici görünüşü papatya bitkisinə oxşasa da, iki bitki arasında ço böyük fərqlər var.
Bu yazıda gune baxan haqqinda melumat verəcəyik və gune baxan bitkisinin faydalarından danışacağıq.
Gune Baxan Haqqinda Melumat
Gune baxan bitkisi E və B6 vitamini cəhətdən olduqca zəngin bir bitkidir. İmmun sistemini gücləndirici xüsusiyyəti var. Eyni zamanda güclü bir antioksidan olduğu üçün bədəni təmizləyir və enerji verir. Gune baxan bitkisi içərisində az miqdarda dəmir, sink, sodium, selenium, fosfor, manqanez və maqnezium mövcuddur.
Gune Baxan Bitkisinin Faydalari
- Antipiretik xüsusiyyətlərə malikdir. Bu o deməkdir ki, gune baxan qızdırma salıcı xüsusiyyətə sahibdir.
- Günəbaxandan hazırlanan yağın qida dəyəri baxımından çox zəngindir. Tərkibində E vitamini, sink və fosfor komponentləri var.
- Soyuqdəymə müalicəsi üçün istifadə olunur.
- Sızanaqların müalicəsində əhəmiyyətli təsirlərə malikdir.
- Yaraların tez sağalmasına kömək edir.
- Xolesterolu azaltmaq üçün istehlak edilməlidir.
- Xərçəngdən qoruyur.
- Böyrək, ürək və diş sağlamlığı üçün faydalı bir bitkidir.
- Öskürəyə çox xeyirlidir. Ancaq içki içərkən ehtiyatlı olmaq lazımdır.
Gune Baxan Bitkisi Necə İstifadə Edilir?
Günəbaxan toxumları adətən qabığın içərisində satılır və qovrulmuş və ya çiy halda yeyilir. Qabıqlı günəbaxan tumlarını yemək onları dişlərinizlə sındırmaq və qabığını tüpürmək tələb edir.
Günəbaxan tumlarını müxtəlif yeməklərdə də yeyə bilərsiniz. Onları yeməklərə daxil etməyin bir neçə yolu var:
- Bir salatın üstünə səpin
- Qarışığa əlavə edin
- Üzərinə qızardılmış qızartma və ya qarışıq tərəvəzlər səpin
- Tərəvəzli burgerlərə əlavə edin
- Bişmiş yeməklərlə qarışdırın
- Fıstıq yağı yerinə günəbaxan yağı istifadə edin
- Yeməyinizi digər yağların yerinə günəbaxan yağı ilə bişirin
Gune Baxan Bitkisinin Fesadlari
Günəbaxan toxumları faydalı olsa da, hər şey kimi onların da bir sıra mənfi cəhətləri var.
Kalori və natrium
Günəbaxan tumları qida maddələri ilə zəngin olsa da, kalorilərdə nisbətən yüksəkdir.
Kadmium
Günəbaxan toxumlarını normada yeməyin başqa bir səbəbi, tərkibindəki kadmiyumdur. Bu ağır metal uzun müddət yüksək miqdarda məruz qalsanız, böyrəklərinizə zərər verə bilər.
Günəbaxanlar torpaqdan kadmiumu götürməyə və toxumlarına yerləşdirməyə meyllidirlər, buna görə də onların tərkibində digər qidalardan bir qədər yüksək miqdarda olur.
Gündəlik maksimum 30 qram günə baxan tumu tövsiyyə olunan normadır.
Nəcis tıxanmaları
Birdən çox sayda günəbaxan tumunun yeyilməsi bəzən həm uşaqlarda, həm də böyüklərdə nəcisin ifrazı və ya nəcisin tıxanması ilə nəticələnir.
Günəbaxan toxumlarını qabığında yemək nəcisin tutulma ehtimalınızı artıra bilər, çünki siz bilmədən bədəninizin həzm edə bilmədiyi qabıq parçalarını yeyə bilərsiniz.
Allergiya
Nadir də olsa günəbaxan toxumlarına qarşı allergiya meydana gələ bilər. Bu zaman astma, ağız şişməsi, ağızda qaşınma, qızdırma, dəri töküntüləri və qusma simptomları görünə bilər.
Allergenlər toxumdakı müxtəlif zülallardır. Günəbaxan toxumu yağı - qovrulmuş, üyüdülmüş toxumlar - bütün toxumlar kimi allergen ola bilər.
Qida allergiyasına əlavə olaraq, bəzi insanlar günəbaxan toxumu ilə maya çörəyi hazırlayarkən günəbaxan toxumlarına toxunmağa qarşı allergiya inkişaf etdirmişlər və nəticədə qaşınma, iltihablı əllər kimi reaksiyalar yaranmışdır.
Bu yazımızda gune baxan faydalari və gune baxan istifade qaydalari haqqında məlumat verdik. Digər yazılarımıza nəzər salmaq üçün
blog səhifəmizə keçid edə bilərsiniz.
Best & Most Trusted Dental Implant Companies & ManufacturersFox Eye Surgery Abroad - Best and Cheapest CountriesTop Reasons Why Turkey Is a Preferred Destination for Liver Transplants