Contents
Xüsusilə qan azlığı (anemiya) zamanı qan artıran qidalar hər kəs üçün faydalı ola bilər. Anemiya bədəndə kifayət qədər sağlam qırmızı qan hüceyrələrinin olmadığı bir vəziyyətdir. Qırmızı qan hüceyrələrinin azalması və ya oksigen daşıma qabiliyyətinin normaldan aşağı olması anemiyaya səbəb olur. Buna görə də, sağlam bədən funksiyası üçün kifayət qədər qırmızı qan hüceyrələri lazımdır. Qırmızı qan hüceyrələrinin artması üçün müxtəlif qidalardan faydalanmaq mümkündür. Xüsusilə qan azligi zamanı qan artiran qidalar qəbul etmək anemiyanın qarşısını alır və qan normasını tənzimləyir.
Qan azliginin elametleri
Qan azliginin sebebleri arasında dörd mühüm səbəb var. Bunlar; qırmızı qan hüceyrələrinin sürətli bir şəkildə yanması, qan itkisi, qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalının olmaması və dəmir, follik və vitamin B12 çatışmazlığı.
İnsanlar genetik anemiya ilə doğula bilər və bədən bu vəziyyəti inkişaf etdirə bilər. Lakin düzgün olmayan qidalanma, qeyri-kafi qidalanma və dəmir tərkibli qidaların qəbul edilməməsi anemiyaya səbəb olur.
Qan azliginin elametleri insanın sağlamlıq vəziyyətindən, yaşından və anemiyanın şiddətindən asılı olaraq dəyişir. Qan azliginin elametleri aşağıdakı kimidir:
- Zəiflik,
- Başgicəllənmə,
- Sinə ağrısı,
- Konsentrasiya pozğunluğu
- Qeyri-adi solğun dəri
- Kövrək dırnaqlar
- Narahat ayaq sindromu
- Asan yorulma
- Barmaqlarda uyuşma
- Nəfəs darlığı
- Ürək döyüntüsü
- Dəri quruluğu
- Soyuq əllər və ayaqlar
- Saç tökülməsi,
- Unutqanlıq
- Çatlayan dodaqlar
Qan azliginin elametleri hamıda eyni olmasa da, bir çox insanda görülən əlamətlər yuxarıdakı kimidir. Əgər siz də qan azliginin elametlerini təcrübə edirsinizsə, o zaman qan artiran qidalar qəbul etməli və həkimə müraciət edərək müayinə olunmalısınız.
Qan azlığının səbəbləri
Qan azliginin sebebleri müxtəlif ola bilər.Bu səbəblər ümumiyyətlə anemiyanın əsas probleminə görə təsnif edilir. Anemiyanın bəzi ümumi səbəbləri bunlardır:
- Dəmir çatışmazlığı: Ən çox görülən anemiya növlərindən biridir. Bu, bədən kifayət qədər dəmir ala bilmədikdə və ya dəmir itkisi olduqda baş verir. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin strukturunda olan bir mineraldır və oksigenin daşınmasına kömək edir. Dəmir çatışmazlığı anemiyası tez-tez qidalanma, qan itkisi (məsələn, həddindən artıq menstrual qanaxma, mədə xorası və ya bağırsaq xəstəlikləri kimi şərtlər) və ya hamiləlik nəticəsində baş verə bilər.
- Vitamin B12 çatışmazlığı: Vitamin B12 qırmızı qan hüceyrələrinin normal istehsalı üçün lazımdır. Bu vitamin qida ilə qəbul edilir və mədə tərəfindən istehsal olunan daxili faktor tərəfindən udulur. B12 vitamini çatışmazlığı anemiyası, adətən mədə və ya bağırsaq problemlərinə görə bu vitamini qəbul etmə qabiliyyəti ilə bağlı problem olduqda baş verir.
- Fol turşusu çatışmazlığı anemiyası: Fol turşusu DNT sintezi və hüceyrə bölünməsi kimi mühüm funksiyalarda rol oynayır. Fol turşusunun qeyri-adekvat qəbulu və ya udulmaması nəticəsində fol turşusu çatışmazlığı anemiyası baş verə bilər.
- Xroniki xəstəliklər: Bəzi xroniki xəstəliklər bədəndə iltihabın səviyyəsini artıraraq və sümük iliyinin fəaliyyətinə təsir edərək anemiyaya səbəb ola bilər.
- Kimyaterapiya və radioterapiya: Xərçəngin müalicəsində istifadə edilən kimyaterapiya və ya radioterapiya sürətlə bölünən hüceyrələrə təsir edərək sümük iliyi istehsalını azalda bilər və anemiyaya səbəb ola bilər.
- Genetik anemiyalar: Anadangəlmə genetik faktorlar qırmızı qan hüceyrələrinin normaldan fərqli şəkildə əmələ gəlməsinə və ya fəaliyyət göstərməsinə səbəb ola bilər. Nümunələrə oraqvari hüceyrəli anemiya və beta talassemiya daxildir.
Normal qan faizi
Normal qan faizi adətən aşağıdakı kimidir:
Hemoqlobin Normal Aralığı
Kişi (15+ yaş): 13,0 - 17,0 q/dL
Qadın (15+ yaş): 11,5 - 15,5 q/dL
Hematokrit normal diapazonu
Kişi: 40-55 faiz
Qadınlar: 36 - 48 faiz
Trombositlərin sayının normal diapazonu
Yetkinlər: 150.000 - 450.000/mL
Ağ Qan Hüceyrəsi (WBC) Normal Aralığı
Böyüklər: 4000-10000/ml
Qan artiran derman adlari
Qan azligi ucun dermanlar müxtəlifdir. Biz məzmunumuzda qan artiran derman adlari üçün xüsusi dərman adları bildirməyəcəyik. Bunun səbəbi, qan azlığının müxtəlif səbəblərdən meydana gəlməsidir. Məsələn, qan azlığının bir səbəbi dəmir əskikliyi ola bilər ki, bu halda dəmirlə zəngin qidalar qəbul edilməlidir. Bəzi hallarda isə B12 əskikliyi səbəbilə anemiya meydana gəlir ki, bu halda B12 vitamini qəbul olunmalıdır.
Qan azligina qarsi qidalar
Aşağıda qan azligina qarsi qidalar və qan artiran qidalar haqqında ətraflı məlumatı tapa bilərsiniz.
Dəmir çatışmazlığından qaynaqlanan qan azlığı üçün tərkibində dəmir olan qidaların istehlak edilməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir. Dəmir bədənə oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrində rol oynayır. Bir çox meyvə, tərəvəz və dəniz məhsulları dəmir ehtiva edir. Tərkibində dəmir olan qidalar aşağıdakı kimi sıralana bilər:
- Qabıqlı balıqlar
- Brokoli, arugula, şüyüd, ispanaq, nanə və pazı kimi tərəvəzlər
- Qaraciyər, böyrək və beyin
- Mərci, noxud və noxud kimi paxlalılar
- Köri, kəklikotu, kimyon, zəncəfil və keşniş kimi ədviyyatlar
- Tofu, soya
- Qırmızı ət, toyuq
- Balqabaq toxumu
- Tünd şokolad
- Üzüm bəkməzi (doşab)
- Badam və qoz kimi qurudulmuş qoz-fındıq
- Keçibuynuzu bəkməzi
- İspanaq
- Toxumlu qara kişmiş
- Yaşıl Mərci
- Qırmızı ət
- Narıncı
- Badam
- Qaraciyər
- Qırmızı çuğundur
- Soya
- Lobya
- Çiyələk
- Brokoli
- Quru əncir
- Balıq
- Yumurta
Dəmir əskikliyinin səbəblərindən biri olan B12 əskikliyi zamanı B12 terkibli qidalar qəbul etmək vacibdir. B12 vitaminli qidalar və ya B12 tərkibli qidalar aşağıdakı kimidir:
- Qaraciyər, böyrək və ürək kimi daxili orqanlar
- Xüsusilə mal, dana və quzu kimi qırmızı ətlərdə
- Somon, tuna, sardina, alabalıq və skumbriya kimi yağlı balıqlar
- Toyuq və hinduşka kimi ağ ətlərdə B12 vitamini var
- Süd, qatıq və pendir kimi süd məhsulları
- Yumurta sarısı
- Xüsusilə midye, istiridyə və karides
- Gücləndirilmiş süd alternativlərinin bəzi markalarında (məsələn, badam südü, soya südü və ya kokos südü) B12 vitamini ola bilər
Unutmayın ki, B12 vitamini təbii olaraq yalnız heyvan mənbələrində olur.
Qan artiran qidalar
Keçibuynuzu bəkməzi
Keçibuynuzu bəkməzi (keçibuynuzu bəhməzi) tərkibindəki dəmir, minerallar və vitaminlər sayəsində qanı ən tez əmələ gətirən qidalar arasındadır. Səhər yeməyinizə bir neçə qaşıq keçibuynuzu bəkməzi əlavə etmək həm bədəninizdəki qan sürətini artıracaq, həm də sağlamlığınıza töhfə verəcək. Bəkməz seçərkən diqqət etməli olduğunuz məqam, tərkibində şəkər əlavə edilməməsidir. Çünki keçibuynuzu tərkibində kifayət qədər şəkər var.
İspanaq
Dəmirlə zəngin qidalardan biri olan ispanaq ən çox qan əmələ gətirən qidalar arasındadır. Ürək-damar xəstəliklərinə faydalı olsa da, tərkibindəki vitaminlər sayəsində immunitet sistemini gücləndirir. Ən azı həftədə bir dəfə nahar və ya şam yeməyi üçün ispanaq seçə bilərsiniz.
Toxumlu qara kişmiş
Hər gün istehlak edilən tumlu qara kişmiş qan durulaşdırıcı təsir göstərir. Bundan əlavə, həm enerji mənbəyidir, həm də ürək və beyin üçün çox faydalıdır. Şirin dişiniz olanda istehlak edə, qəlyanaltı olaraq seçə və ya qəlyanaltı qabınıza əlavə edə bilərsiniz.
Nanə çayı
Antioksidantlarla zəngin olan nanə çayı canlandırıcı təsirə malikdir və anemiyaya qarşı istehlak edilə bilər. Bir fincan nanə çayı 0,85 mq dəmir təmin edir.
Limonlu verbena çayı
Limonun təravətləndirici xüsusiyyətinə malik olan və antioksidantlarla zəngin olan limon verbena çayı dəmir təmin edərək qan azlığına yaxşı gəlir.
B12 vitamini və fol turşusu dəyərlərini artırmaq üçün mütəxəssis həkim tərəfindən verilən qidalanma prosesi izlənməlidir. Bu proses zamanı həkim nəzarəti altında mineral və vitamin əlavələri qəbul edilə bilər.
Ən sürətli qan əmələ gətirən qidalara misal olaraq tahin halvası, keçibuynuzu bəkməzi, quru əncir, quru gavalı və kişmiş göstərmək olar. Onlar qanın sürətlə yüksəlməsinə kömək edən tərəvəzlər hesab edilə bilər. Eyni zamanda tut, çiyələk, banan, bostan və portağal kimi meyvələr də təzyiqi yüksəltməkdə təsirlidir.
Hamilelikde qan artiran qidalar
Hamiləlik dövründə artan qan həcmini qarşılamaq üçün dəmirə ehtiyac da artır. Bütün hamiləliklərdə qan dəyərləri normal olsa belə, 20-ci həftədən sonra dəmir preparatları tələb olunur. Hamilelikde qan artirmaq üçün hamilelikde qan artiran qidalar qəbul etmək faydalıdır.
Hamilelikde qan artiran qidalar arasında qırmızı ət, yumurta, paxlalılar, bəhməz və kişmiş kimi qidalar yer alır. Bundan əlavə, C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər bağırsaqlardan dəmirin udulmasını artıracaq.
Hamilelikde qan artiran meyveler
Kişmiş, gavalı və ərik təzə meyvələr hamilelikde qan artiran meyveler arasında öndə gəlir. Əgər nahar və axşam yeməklərindən biri üçün ət istehlak edilirsə (qırmızı ət, toyuq və ya balıq ola bilər), digəri üçün tərəvəz yeməklərinə üstünlük verilməlidir. Salatlarda bol göyərti olmalıdır və hər yeməyə daxil edilməlidir.
Usaqlarda qan artiran qidalar
Usaqlarda qan artiran qidalar uşağın sağlam böyüməsi və qan dəyərlərinin norma səviyyəsində olması üçün vacibdir. Uşaqlar xüsusilə dəmirlə zəngin qidalardan istehlak etməlidirlər. Qırmızı ət, kişmiş, bəkməz, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qoz-fındıq, bəkməz, yulaf və soya südü anemiyaya yaxşı təsir göstərən qidalardandır.
Qan artiran qidalar hansilardir?
Bu yazımızda “qan artiran qidalar hansilardir” sualına detallı cavab verdik. Siz də qan artiran qidalar ilə qidalanaraq sağlamlığınızın qeydinə qala bilərsiniz.
Bu yazımızda qan artiran yemekler, qan artiran caylar, qan artiran qidalar və qan artiran meyveler haqqında ətraflı məlumat paylaşdıq.




