1 min read

Qan Artiran Qidalar (Dəmir Çatışmazlığına Qarşı 50+ Qida)

Xüsusilə qan azlığı (anemiya) zamanı qan artıran qidalar hər kəs üçün faydalı ola bilər. Anemiya bədəndə kifayət qədər sağlam qırmızı qan hüceyrələrinin olmadığı bir vəziyyətdir.

Published: November 3, 2025Azerbaijani
Qan Artiran Qidalar (Dəmir Çatışmazlığına Qarşı 50+ Qida)
Qan Artiran Qidalar (Dəmir Çatışmazlığına Qarşı 50+ Qida)

Xüsusilə qan azlığı (anemiya) zamanı qan artıran qidalar hər kəs üçün faydalı ola bilər. Anemiya bədəndə kifayət qədər sağlam qırmızı qan hüceyrələrinin olmadığı bir vəziyyətdir. Qırmızı qan hüceyrələrinin azalması və ya oksigen daşıma qabiliyyətinin normaldan aşağı olması anemiyaya səbəb olur. Buna görə də, sağlam bədən funksiyası üçün kifayət qədər qırmızı qan hüceyrələri lazımdır. Qırmızı qan hüceyrələrinin artması üçün müxtəlif qidalardan faydalanmaq mümkündür. Xüsusilə qan azligi zamanı qan artiran qidalar qəbul etmək anemiyanın qarşısını alır və qan normasını tənzimləyir.

Qan azliginin elametleri

Qan azliginin sebebleri arasında dörd mühüm səbəb var. Bunlar; qırmızı qan hüceyrələrinin sürətli bir şəkildə yanması, qan itkisi, qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalının olmaması və dəmir, follik və vitamin B12 çatışmazlığı.

İnsanlar genetik anemiya ilə doğula bilər və bədən bu vəziyyəti inkişaf etdirə bilər. Lakin düzgün olmayan qidalanma, qeyri-kafi qidalanma və dəmir tərkibli qidaların qəbul edilməməsi anemiyaya səbəb olur.

Qan azliginin elametleri insanın sağlamlıq vəziyyətindən, yaşından və anemiyanın şiddətindən asılı olaraq dəyişir. Qan azliginin elametleri aşağıdakı kimidir:

  1. Zəiflik,
  2. Başgicəllənmə,
  3. Sinə ağrısı,
  4. Konsentrasiya pozğunluğu
  5. Qeyri-adi solğun dəri
  6. Kövrək dırnaqlar
  7. Narahat ayaq sindromu
  8. Asan yorulma
  9. Barmaqlarda uyuşma
  10. Nəfəs darlığı
  11. Ürək döyüntüsü
  12. Dəri quruluğu
  13. Soyuq əllər və ayaqlar
  14. Saç tökülməsi,
  15. Unutqanlıq
  16. Çatlayan dodaqlar

Qan azliginin elametleri hamıda eyni olmasa da, bir çox insanda görülən əlamətlər yuxarıdakı kimidir. Əgər siz də qan azliginin elametlerini təcrübə edirsinizsə, o zaman qan artiran qidalar qəbul etməli və həkimə müraciət edərək müayinə olunmalısınız.

Qan azlığının səbəbləri

Qan azliginin sebebleri müxtəlif ola bilər.Bu səbəblər ümumiyyətlə anemiyanın əsas probleminə görə təsnif edilir. Anemiyanın bəzi ümumi səbəbləri bunlardır:

  1. Dəmir çatışmazlığı: Ən çox görülən anemiya növlərindən biridir. Bu, bədən kifayət qədər dəmir ala bilmədikdə və ya dəmir itkisi olduqda baş verir. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin strukturunda olan bir mineraldır və oksigenin daşınmasına kömək edir. Dəmir çatışmazlığı anemiyası tez-tez qidalanma, qan itkisi (məsələn, həddindən artıq menstrual qanaxma, mədə xorası və ya bağırsaq xəstəlikləri kimi şərtlər) və ya hamiləlik nəticəsində baş verə bilər.
  2. Vitamin B12 çatışmazlığı: Vitamin B12 qırmızı qan hüceyrələrinin normal istehsalı üçün lazımdır. Bu vitamin qida ilə qəbul edilir və mədə tərəfindən istehsal olunan daxili faktor tərəfindən udulur. B12 vitamini çatışmazlığı anemiyası, adətən mədə və ya bağırsaq problemlərinə görə bu vitamini qəbul etmə qabiliyyəti ilə bağlı problem olduqda baş verir.
  3. Fol turşusu çatışmazlığı anemiyası: Fol turşusu DNT sintezi və hüceyrə bölünməsi kimi mühüm funksiyalarda rol oynayır. Fol turşusunun qeyri-adekvat qəbulu və ya udulmaması nəticəsində fol turşusu çatışmazlığı anemiyası baş verə bilər.
  4. Xroniki xəstəliklər: Bəzi xroniki xəstəliklər bədəndə iltihabın səviyyəsini artıraraq və sümük iliyinin fəaliyyətinə təsir edərək anemiyaya səbəb ola bilər.
  5. Kimyaterapiya və radioterapiya: Xərçəngin müalicəsində istifadə edilən kimyaterapiya və ya radioterapiya sürətlə bölünən hüceyrələrə təsir edərək sümük iliyi istehsalını azalda bilər və anemiyaya səbəb ola bilər.
  6. Genetik anemiyalar: Anadangəlmə genetik faktorlar qırmızı qan hüceyrələrinin normaldan fərqli şəkildə əmələ gəlməsinə və ya fəaliyyət göstərməsinə səbəb ola bilər. Nümunələrə oraqvari hüceyrəli anemiya və beta talassemiya daxildir.


Normal qan faizi

Normal qan faizi adətən aşağıdakı kimidir:

Hemoqlobin Normal Aralığı

Kişi (15+ yaş): 13,0 - 17,0 q/dL

Qadın (15+ yaş): 11,5 - 15,5 q/dL

Hematokrit normal diapazonu

Kişi: 40-55 faiz

Qadınlar: 36 - 48 faiz

Trombositlərin sayının normal diapazonu

Yetkinlər: 150.000 - 450.000/mL

Ağ Qan Hüceyrəsi (WBC) Normal Aralığı

Böyüklər: 4000-10000/ml

Qan artiran derman adlari

Qan azligi ucun dermanlar müxtəlifdir. Biz məzmunumuzda qan artiran derman adlari üçün xüsusi dərman adları bildirməyəcəyik. Bunun səbəbi, qan azlığının müxtəlif səbəblərdən meydana gəlməsidir. Məsələn, qan azlığının bir səbəbi dəmir əskikliyi ola bilər ki, bu halda dəmirlə zəngin qidalar qəbul edilməlidir. Bəzi hallarda isə B12 əskikliyi səbəbilə anemiya meydana gəlir ki, bu halda B12 vitamini qəbul olunmalıdır.

Qan azligina qarsi qidalar

Aşağıda qan azligina qarsi qidalar və qan artiran qidalar haqqında ətraflı məlumatı tapa bilərsiniz.

Dəmir çatışmazlığından qaynaqlanan qan azlığı üçün tərkibində dəmir olan qidaların istehlak edilməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir. Dəmir bədənə oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrində rol oynayır. Bir çox meyvə, tərəvəz və dəniz məhsulları dəmir ehtiva edir. Tərkibində dəmir olan qidalar aşağıdakı kimi sıralana bilər:

  1. Qabıqlı balıqlar
  2. Brokoli, arugula, şüyüd, ispanaq, nanə və pazı kimi tərəvəzlər
  3. Qaraciyər, böyrək və beyin
  4. Mərci, noxud və noxud kimi paxlalılar
  5. Köri, kəklikotu, kimyon, zəncəfil və keşniş kimi ədviyyatlar
  6. Tofu, soya
  7. Qırmızı ət, toyuq
  8. Balqabaq toxumu
  9. Tünd şokolad
  10. Üzüm bəkməzi (doşab)
  11. Badam və qoz kimi qurudulmuş qoz-fındıq
  12. Keçibuynuzu bəkməzi
  13. İspanaq
  14. Toxumlu qara kişmiş
  15. Yaşıl Mərci
  16. Qırmızı ət
  17. Narıncı
  18. Badam
  19. Qaraciyər
  20. Qırmızı çuğundur
  21. Soya
  22. Lobya
  23. Çiyələk
  24. Brokoli
  25. Quru əncir
  26. Balıq
  27. Yumurta

Dəmir əskikliyinin səbəblərindən biri olan B12 əskikliyi zamanı B12 terkibli qidalar qəbul etmək vacibdir. B12 vitaminli qidalar və ya B12 tərkibli qidalar aşağıdakı kimidir:

  1. Qaraciyər, böyrək və ürək kimi daxili orqanlar
  2. Xüsusilə mal, dana və quzu kimi qırmızı ətlərdə
  3. Somon, tuna, sardina, alabalıq və skumbriya kimi yağlı balıqlar
  4. Toyuq və hinduşka kimi ağ ətlərdə B12 vitamini var
  5. Süd, qatıq və pendir kimi süd məhsulları
  6. Yumurta sarısı
  7. Xüsusilə midye, istiridyə və karides
  8. Gücləndirilmiş süd alternativlərinin bəzi markalarında (məsələn, badam südü, soya südü və ya kokos südü) B12 vitamini ola bilər

Unutmayın ki, B12 vitamini təbii olaraq yalnız heyvan mənbələrində olur.

Qan artiran qidalar

Keçibuynuzu bəkməzi

Keçibuynuzu bəkməzi (keçibuynuzu bəhməzi) tərkibindəki dəmir, minerallar və vitaminlər sayəsində qanı ən tez əmələ gətirən qidalar arasındadır. Səhər yeməyinizə bir neçə qaşıq keçibuynuzu bəkməzi əlavə etmək həm bədəninizdəki qan sürətini artıracaq, həm də sağlamlığınıza töhfə verəcək. Bəkməz seçərkən diqqət etməli olduğunuz məqam, tərkibində şəkər əlavə edilməməsidir. Çünki keçibuynuzu tərkibində kifayət qədər şəkər var.

İspanaq

Dəmirlə zəngin qidalardan biri olan ispanaq ən çox qan əmələ gətirən qidalar arasındadır. Ürək-damar xəstəliklərinə faydalı olsa da, tərkibindəki vitaminlər sayəsində immunitet sistemini gücləndirir. Ən azı həftədə bir dəfə nahar və ya şam yeməyi üçün ispanaq seçə bilərsiniz.

Toxumlu qara kişmiş

Hər gün istehlak edilən tumlu qara kişmiş qan durulaşdırıcı təsir göstərir. Bundan əlavə, həm enerji mənbəyidir, həm də ürək və beyin üçün çox faydalıdır. Şirin dişiniz olanda istehlak edə, qəlyanaltı olaraq seçə və ya qəlyanaltı qabınıza əlavə edə bilərsiniz.

Nanə çayı

Antioksidantlarla zəngin olan nanə çayı canlandırıcı təsirə malikdir və anemiyaya qarşı istehlak edilə bilər. Bir fincan nanə çayı 0,85 mq dəmir təmin edir.

Limonlu verbena çayı

Limonun təravətləndirici xüsusiyyətinə malik olan və antioksidantlarla zəngin olan limon verbena çayı dəmir təmin edərək qan azlığına yaxşı gəlir.

B12 vitamini və fol turşusu dəyərlərini artırmaq üçün mütəxəssis həkim tərəfindən verilən qidalanma prosesi izlənməlidir. Bu proses zamanı həkim nəzarəti altında mineral və vitamin əlavələri qəbul edilə bilər.

Ən sürətli qan əmələ gətirən qidalara misal olaraq tahin halvası, keçibuynuzu bəkməzi, quru əncir, quru gavalı və kişmiş göstərmək olar. Onlar qanın sürətlə yüksəlməsinə kömək edən tərəvəzlər hesab edilə bilər. Eyni zamanda tut, çiyələk, banan, bostan və portağal kimi meyvələr də təzyiqi yüksəltməkdə təsirlidir.

Hamilelikde qan artiran qidalar

Hamiləlik dövründə artan qan həcmini qarşılamaq üçün dəmirə ehtiyac da artır. Bütün hamiləliklərdə qan dəyərləri normal olsa belə, 20-ci həftədən sonra dəmir preparatları tələb olunur. Hamilelikde qan artirmaq üçün hamilelikde qan artiran qidalar qəbul etmək faydalıdır.

Hamilelikde qan artiran qidalar arasında qırmızı ət, yumurta, paxlalılar, bəhməz və kişmiş kimi qidalar yer alır. Bundan əlavə, C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər bağırsaqlardan dəmirin udulmasını artıracaq.

Hamilelikde qan artiran meyveler

Kişmiş, gavalı və ərik təzə meyvələr hamilelikde qan artiran meyveler arasında öndə gəlir. Əgər nahar və axşam yeməklərindən biri üçün ət istehlak edilirsə (qırmızı ət, toyuq və ya balıq ola bilər), digəri üçün tərəvəz yeməklərinə üstünlük verilməlidir. Salatlarda bol göyərti olmalıdır və hər yeməyə daxil edilməlidir.

Usaqlarda qan artiran qidalar

Usaqlarda qan artiran qidalar uşağın sağlam böyüməsi və qan dəyərlərinin norma səviyyəsində olması üçün vacibdir. Uşaqlar xüsusilə dəmirlə zəngin qidalardan istehlak etməlidirlər. Qırmızı ət, kişmiş, bəkməz, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qoz-fındıq, bəkməz, yulaf və soya südü anemiyaya yaxşı təsir göstərən qidalardandır.

Qan artiran qidalar hansilardir?

Bu yazımızda “qan artiran qidalar hansilardir” sualına detallı cavab verdik. Siz də qan artiran qidalar ilə qidalanaraq sağlamlığınızın qeydinə qala bilərsiniz.

Bu yazımızda qan artiran yemekler, qan artiran caylar, qan artiran qidalar və qan artiran meyveler haqqında ətraflı məlumat paylaşdıq.

A-Medical Logo

Partner with A-Medical

Join our trusted network of clinics and hospitals. We connect international patients with reliable healthcare providers to ensure safe, high-quality treatments abroad.